Søk
 • Grenserittet

Derfor er sykling så bra....

Oppdatert: 12. des. 2019

Sykling er en fantastisk treningsform og alle kan være med uansett alder og nivå.


5 grunner til at sykling er bra:

 1. Sykling er en enkel, sunn og effektiv mosjonsform,

 2. Sykling gir sterkere muskler og lavere puls,

 3. Sykling er skånsomt for muskler og ledd, bra for kondisen, styrker immunforsvaret,

 4. Mosjonssykling er en god slankekur,

 5. Sykling gir deg mer energi og bedre humør.

Hva skjer med kroppen når jeg sykler?


Sykling involverer særlig alle de større muskelgruppene i nederste del av kroppen. Ikke minst noen av kroppens største - nemlig forsiden av lårene og setemuskulaturen. Derfor er det også god kondistrening. Store muskler som jobber, krever nemlig godt betalt.

Musklene stiller krav til hjertet om at det skal pumpe mer blod rundt i kroppen, og hjertet kvitterer med å bli større og mer utholdende. Dette betyr igjen at hjertet ditt kan yte mer både når du jobber og hviler, og derfor trenger det ikke slå så raskt for å prestere det samme. Dermed vil også hvilepulsen gå ned etter hvert.


Når du sykler får du med andre ord jobbet med hele kroppen, og med regelmessig trening kan du nesten ikke unngå å få mange nyttige effekter. Setter du treningen i system med et program til sykkeltrening, som passer din form, får du mest ut av treningen.


Til sammen settes det i gang en positiv kjedereaksjon når du trener på sykkel:

 • Du får bedre blodsirkulasjon, bl.a. fordi det bygges opp et tettere nett av de fine blodkarene i de musklene som jobber mye.

 • Åndedrettet blir roligere, fordi evnen til å ta opp oksygen i kroppen blir bedre.

 • Du får mer oksygen og næring til musklene.

 • Avfallsstoffer i kroppen fjernes raskere.

 • Musklene blir sterkere og mer utholdende, og kaloriforbruket er på topp.

 • Mosjonssykling er derfor også en god slankekur.

 • Det blir lettere å ha kontroll på kroppsvekten, og du kan spise det du vil fordi du setter full fart på stoffskiftet

 • Sykling gir et styrket immunforsvar, færre sykedager og lavere risiko for åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer.

 • Sykling sparer kroppen for harde støt.


Sykling sparer kroppen for harde støt


Sammenlignet med andre mosjonsformer, så ligger sykling helt på topp når det handler om trening av hjerte og kretsløp. Syklingen kan fint konkurrere på disse områdene med svømming og løping. Det samme gjelder når vi snakker om muskelstyrke- og utholdenhet. Den eneste ulempen er i forhold til smidighet, fordi du sitter i en ensformig stilling. Derfor er det bra å supplere syklingen med tøyeøvelser.


Sykling er imidlertid ikke så belastende som for eksempel løping. Det skyldes at sykling gir en jevn belastning uten at du samtidig får voldsomme støt opp gjennom kroppen, slik at det er mindre slitasje på ledd og muskler. Hvis du har problemer med dårlige knær eller overvekt, så er sykling en god mosjonsform. De støtene du får gjennom kroppen ved en gå- eller løpetur, er imidlertid nødvendige for skjelettet. De motvirker beinskjørhet, så ikke glem løp og gange helt.


Sykling er bra for selvtilliten og humøret


Du bør ikke undervurdere sykkeltreningens betydning for selvtilliten og humøret. Når kroppen har det bra, påvirker det også sjelen. Når du sykler får du masse frisk luft som både booster energinivået og skjerper hjernen. Humøret stabiliseres,

søvnkvaliteten øker og du blir rett og slett gladere.


Sykling er enkel hverdagsmosjon


I en hektisk hverdag er det ikke alltid like lett å finne tid og overskudd til å trene. Hvis du vil ha mer mosjon inn i hverdagen, kan det derfor være lurt å bruke sykkelen som transportmiddel til jobb, til skolen, når du skal handle inn - eller helt andre ting. Det er enkelt, billig og ikke minst sunt. Du kan alltid velge å kjøre i det tempoet som passer deg. Og sykling utmerker seg ved å være tidløst. Alle kan være med - ung som gammel.


Kilde: https://iform.nu/trening/sykling/gode-grunner-til-a-sykle

Les også Årets treningsmål


242 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Aktivum AS Grenserittet

Knivsøveien 4

1788 Halden

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube