Naturlig intervall trening

March 24, 2017

Dette er en treningsmetode som kan benyttes av de fleste. Intervalltrening er for alle, ikke bare de sprekeste og trenger absolutt ikke å være et blodslit. Med riktig grep vil du raskt merke fremgang, uansett om målet er en hårete halvmaraton eller bare å stramme opp kropp og kondis lite grann. Det er effektivt, utfordrende og egner seg ypperlig i skog og mark.

Terrenget bestemmer intensiteten

Naturlig intervalltrening innebærer kontinuerlig aktivitet der selve terrenget bestemmer intensiteten. Bakker og andre utfordringer i naturen egner seg ypperlig i så måte. Sykling i skog og mark i konstant tempo er også en fenomenal måte å drive naturlig intervalltrening på.

 

 

Intensitet er viktig

Det finnes mange oppskrifter på intervalltrening, og man har mange muligheter for variasjon med ulike typer aktiviteter. Løping, sykling og skigåing er kanskje de mest vanlige, men denne typen trening kan også gjennomføres ved for eksempel styrketrening. 

 

Nøkkelordet i intervalltrening er intensitet, og en intervalløkt kjennetegnes ved kort varighet og høy arbeidspuls. Dette krever enten høy hastighet eller mye motstand. På grunn av den høye intensiteten må varigheten på arbeidsperiodene være korte, med aktive pauser eller perioder med lavere intensitet imellom.

 

Effektene av intervalltrening

Intervalltrening vil påvirke de sentrale faktorene i kroppen, og særlig gi en positiv forbedring på utholdenheten. De sentrale faktorene er blant annet hjertets kapasitet til å pumpe blod mer effektivt under aktivitet, og ellers i hvile. 

 

Ved intervalltrening vil hjertet få økt slagvolum, det vil si den mengden blod hjertet pumper ut ved hver sammentrekning. Med økt slagvolum vil hjertet klare å opprettholde blodtilførselen med færre slag, og man kan arbeide i for eksempel samme hastighet med lavere arbeidspuls.

 

Hvilepulsen vil også senkes, noe som er en god indikator på fysisk form. Lungene påvirkes også av den høye intensiteten, og maksimalt oksygenopptak vil øke, derav blir kondisjon og utholdenhet forbedret. Den høye intensiteten vil dessuten gi høy forbrenning på kort tid.

 

Variasjon

Husk å variere underlaget og kom deg vekk fra harde fortau og asfaltveier. Beskytt sener og ledd og søk deg i stedet ut på grusstier, gress, sand, skogbunn og grønne sletter. Det finnes flere måter å trene intervalltrening på, og prøv gjerne ut forskjellige metoder. Nøkkelen er variasjon.


Viktige intervalltips

 1. Husk nedjogging.

 2. På de siste dragene kan du godt kjenne litt melkesyre.

 3. Øk intensiteten gradvis for hvert drag.

 4. Hold igjen litt på første intervall.

 5. Pausen skal være maks halvparten av intervalltiden.

 6. Varm godt opp før du starter.

Kilder:

 • http://www.klikk.no/produkthjemmesider/shapeup/hvordan-bli-en-bedre-loper-1546788.ece

 • https://www.loplabbet.no/bli-venn-med-intervallene

 • http://www.dn.no/DNtv/aktiv/2015/05/25/1224/Trening/slik-velger-du-riktig-intervalltrening

 • http://aktivtrening.com/trening/loping/bli-en-bedre-loper-10-gylne-lopetips

 • Hvorfor Intervaller? Lars Amund Toftegaard, Snø & Ski, utgave nr 2 mai 2016

 • https://nycoplus.no/naturlig-intervalltrening/

Please reload

Fremhevede poster
Nylige poster

March 19, 2019

June 26, 2018

June 8, 2018

April 25, 2018

Please reload

Arkiv
Please reload

Søk på Tags
Følg oss
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© Aktivum AS Grenserittet 2016