Er terreng og landevei en god kombinasjon?

June 8, 2017

Det er ikke time etter time langs landeveien som gjør at vi blir virkelig gode. Det viktige er allsidighet. Derfor er terreng og landevei er en god kombinasjon. Det mener Atle Kvålsvoll som kan landeveissykling. Og han kan trening.

 

Hvorfor er kombinasjonen av trening i terrenget og på landeveien god?

 

 

Kvålsvoll snakker av erfaring som tidligere norsk proff landeveissyklist, også kjent for å ha vært Thor Hushovd’s personlige trener og tidligere tilknyttet Olympiatoppen. Nå aktiv som sportsjef for Team Sparebanken Sør og Daglig leder i Avantas Aktiv, som har et motivasjonsprogram for ansatte hos sine bedriftskunder.

 

Treningsprinsippene med tanke på fordeling av intensitet er veldig likt for terreng og landevei. Terrengsyklistene kjører de fleste langturene på landeveien for å holde lav nok intensitet. Å kjøre langtur i marka er krevende. Da er det nesten umulig å holde seg på riktig intensitet når det går opp og ned i kupert terreng. Kvålsvoll anbefaler derfor å ta de intensive øktene i marka, mens de lengre og rolige øktene kan utføres på landeveien.

 

Når det gjelder trening er det mange likhetstrekk mellom landevei og terrengsykling. Den største forskjellen er konkurranse tiden, men det betyr ikke at terrengsyklistene trener mindre enn landeveissyklistene. De lengste turene er nok kortere, men totalt sett gjennom året er timeantallet like høyt. Men antall kilometer er færre på grunn av ulik snittfart på trening og i konkurranser.

 

Det er ikke uten grunn at man blir "solgt" når man oppdager farts følelsen en racersykkel gir. Men ikke mye kan måle seg med opplevelsen av en skikkelig god treningsøkt ute i skog og mark heller – uten en bil å ergre seg over. Der tilegner man seg teknikk som kan være nyttig å ha med seg over på landevei, sier Kvålsvoll. Dessuten er det en fin måte å få inn mye mengdetrening.

 

Terrengsyklistene bruker ofte landeveissykkelen eller terrengsykkelen med slicks (slette dekk uten mønster) når de sykler langturene. Om disse legges i terrenget blir intensiteten ofte for høy, derfor er det nesten kun de harde øktene som kjøres spesifikt i terrenget. På denne måten får man også trent teknikken som er en viktig del av terrengsyklingen.

 

Ikke glem at for å få kraften ned i pedalene er du også avhengig av å være sterk i «midtregionen». Derfor anbefaler Kvålsvoll å legge inn minst to økter i uken på 15-20 min med øvelser på overkroppen.

 

Ha en fortsatt fin sykkelsesong!

Please reload

Fremhevede poster
Nylige poster

March 19, 2019

June 26, 2018

June 8, 2018

April 25, 2018

Please reload

Arkiv
Please reload

Søk på Tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© Aktivum AS Grenserittet 2016