Terrengsykkelen's utvikling

November 22, 2017

Da først terrengsykkelen kom på midten av 1970 tallet, ble den raskt veldig populær også til hverdagssykling. Men det var ikke før på 1990-tallet at disse syklene ble enda bedre tilpasset sykling i terrenget. Det bidro til at terrengsykkel-bølgen inntok tohjulingene også på de fredelig skogsveiene. Samtidig ble denne sykkelboomen koblet opp mot trening. Lenge har terrengsykkelen dominert det norske sykkelmarkedet og står fortsatt som den mest solgte av sykkeltypene i Norge i følge Interesseorganisasjonen Sportsbransjen AS. Grenserittet og Birk Sport har gjort en sammenligning i grove trekk av terrengsykkelen på 90-tallet vs 2017. 

 Terrengsykkelen på 90-tallet vs 2017 i grove trekk

 

 1. Fra å sykle mest på vei til å sykle mer i skogsterreng.

 2. Sykkelramme: fra stål (ca. 20 kg) til aluminium (ca. 12 kg) og karbon (ca. 9 kg)

 3. Hjulstørrelse: fra å ha standard størrelse til å ha flere valgmuligheter i dag: 26" var standard str frem til 2010, da 29" tok over. I 2012 kom 27,5" som et lyn fra klar himmel. Nå har det stilnet litt på hjulstr.

 4. Felg: dette tenkte man ikke på før til at felgbredden i dag gir innvirkning på dekkbredden. Det ble først populært i de senere årene med brede felger for mest mulig volum (stisykler). Men folk flest tenker ikke på dette.

 5. Gir: 21, 24 eller 27 gir var vanlig på 90-tallet og jo flere gir jo bedre. Dette endret seg i 2010 da det ble vanlig med 2 drev foran istedenfor 3, dermed fikk man redusert antall gir ned til 18-20. Allerede fra 2013 ble det veldig populært med et drev foran der man har kun 10-11 gir.

 6. Bremser: fra felgbrems til skivebremser.

 7. Klikkpedaler: kun de mest ivrige syklistene tok dette i bruk når det først kom på 90-tallet, men som i dag finnes på de fleste pedaler. Lite har forandret seg siden da. Tåhetter var heller ikke et uvanlig syn på den tiden. 

 8. Støtdemping: dempegafler ble tatt i bruk på midten av 90-tallet når prisen på disse ble halvert. Det er stort sett standard på alle terrengsykler i dag.

 9. Dekk: i dag finnes det et langt større utvalg av dekk og ulike modeller tilpasset både underlag og værforhold. Det har vært mest vanlig med luft i dekkene for å hindre punkteringer, men etterhvert har man kunnet bruke mindre og mindre  luft for å få bedre grep. Det er på grunn av at volumet på dekkene har blitt større og ingen behov for slange inni.

 

Kilder: 

Birk Sport As: Lars Granberg, også en aktiv terrengsyklist

https://snl.no/sykkel

https://forskning.no/2017/08/sykkelens-historie-elsket-og-hatet-i-200-ar

http://sykkelen.no/har-du-riktig-dekk-pa-felgen/

https://sykkelhjulet.no/2013/08/gir-og-utveksling/

https://no.wikipedia.org/wiki/Sykkel

 

Please reload

Fremhevede poster
Nylige poster

March 19, 2019

June 26, 2018

June 8, 2018

April 25, 2018

Please reload

Arkiv
Please reload

Søk på Tags
Følg oss
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© Aktivum AS Grenserittet 2016